divendres, 31 d’octubre del 2014

XALÓ S'AVITUALLA DE PEBRE ROIG (1938)



El 18 de noviembre de 1938, l’Ajuntament de Xaló va demanar permís al Delegado de Abastos d’Alacant per a l’adquisició d’una partida de pebre roig: Interesando autorización para que Antonio Campillo de Molina de Segura facture a Vicente Moncho Mengual de esta plaza 100 kilos de pimentón. Aquesta quantitat de pebre roig no devia ser suficient, perquè el dia 26 del mateix mes, la Corporació municipal va sol·licitar l’autorització per a comprar-ne 200 quilos més, també a la localitat murciana de Molina de Segura. 

dilluns, 27 d’octubre del 2014

LA INSTAL•LACIÓ DEL TELÈFON A L’AJUNTAMENT (1936)



El 7 de novembre de 1936, l’Ajuntament de Xaló va demanar al Jefe de Teléfonos de Gandia la col·locació d’un aparell a les dependències municipals. Així ho acredita el Llibre d’Eixida del referit any: Solicitando instalación del teléfono en la Casa-Ayuntamiento

dijous, 23 d’octubre del 2014

LA FABRICACIÓ DE LES TAULES DE LES ESCOLES DE LA DUQUESSA



Les escoles fundades a Xaló, Llíber i Gata per la testamentaria de la duquessa d’Almodóvar precisaven de taules per als alumnes i la seua fabricació fou encomanada a un fuster de Gata. Així ho recull l’auto de 17 de març de 1832 dictat pel jutge de la testamentaria: Que, teniendo noticias positivas de la urgente necesidad que hay de contruirse mesas para las Escuelas de los niños y niñas de los pueblos de Jalón, Llíber y Gata, pues que sin ellas no puede darse la enseñanza y de consiguiente no se logra el fin propuesto en el establecimiento de aquéllas, debía mandar y mandó: se proceda desde luego a la construcción de las mesas indicadas encargándose de ello Vicente Mulet, vecino de Gata.

divendres, 10 d’octubre del 2014

LA PANSA A XALÓ (1938)


L’elaboració de la pansa a Xaló no es va interrompre durant la Guerra Civil; així ens ho confirma una anotació feta l’any 1938 en el Llibre-Registre de l’Ajuntament: Remitiendo relación de los agricultores que tienen pedida sosa cáustica para escaldar.